Tudjon meg többet a csípőfájdalomról

A csípő a test egyik legnagyobb teherbíró ízülete, ezért gyakori jelenség a csípőfájdalom. Itt áttekintjük, hogy az életkor és a használat következtében hogyan alakulhat ki csípőfájdalom, és ez hogyan hat a mozgás szabadságára.

Kezelje fájdalmát

A csípőfájdalom tünetei

Előfordulhat, hogy a csípőfájdalom számos kapcsolódó területen érezhető, beleértve a combokat, az ágyékot, a feneket és magát a csípőízületet.

Néha a csípőprobléma egyetlen jele a térdfájdalom. Ez viszonylag gyakori, és kisugárzó fájdalomnak nevezzük.

01

A csípőfájdalom mozgásra súlyosbodhat, például testedzés, egy hosszú séta vagy futás után.

02

Előfordulhat, hogy mozgása korlátozottá válik, és nem tudja annyira szabadon mozgatni csípőjét vagy lábát. Ha a fájdalom tartósan fennáll, bicegés is kialakulhat.

03

Milyen hatással lehet Önre a csípőfájdalom?

Mivel a csípője nagyon nagy szerepet játszik a mozgásban, a csípőfájdalom fájdalmassá teheti a mindennapi tevékenységeket, vagy akár el is lehetetlenítheti azokat. Fájdalmat okozhat a felkelés, a sétálás, a lépcsőzés, nem is beszélve a futásról. Súlyos esetekben előfordulhat, hogy nem tudja mozgatni vagy nem tudja terhelni az érintett csípőt vagy lábat, ebben az esetben orvoshoz kell fordulnia.

Kezelje fájdalmát

A csípőn idegek és erek haladnak át, köztük a csípő hátsó részénél elhaladó ülőideg és a csípő elülső részénél elhaladó combideg.*

Az emberek 50%-a tapasztal
csípőfájdalmat.**

*Arthritis Foundation National Office: http://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/hip-pain/hip-anatomy.php
**GSK Global Pain Index Kutatás, 2014. - teljes jelentés, 62. o.

Mi okozza a csípőfájdalmat?

A csípőízület mozgásának akadálymentesnek kell lennie, hogy az ismétlődő mozgások során ne használódjon el, például a buszhoz való futás és a buszra való felugrás során. De amikor az izmok, az idegek, a szalagok és az inak (lágyszövetek) stressz alatt állnak - különösen ahogy egyre idősödünk -, akkor gyulladás alakulhat ki, ami csípőfájdalomhoz vezethet.

A fájdalom okának meghatározása

A fájdalom okának meghatározása

A csípőfájdalom különböző ízületet övező területeken jelentkezhet, és a fájdalom pontos helyének meghatározása segíthet a fájdalom okának megállapításában. Ha a csípő vagy az ágyék belső részén jelentkezik a fájdalom, akkor az csípőízülettel kapcsolatos problémát jelezhet, míg ha a csípő, a felső comb vagy a fenék külső részén érezhető a fájdalom, az a lágyszövetek problémájára utalhat.

A csípőfájdalom súlyosabb okai

A csípőfájdalom súlyosabb okai

A csípőfájdalom súlyosabb okai közé tartozik például az osteoarthritis, a csonttörés, a csontok sérülés következtében bekövetkezett diszlokációja, és a csípőcsontok közötti folyadékkal töltött zsákok gyulladása (bursitis, vagy más néven nyáktömlő-gyulladás). Ezekben az esetekben feltétlenül kérje orvosa szakmai segítségét.

Szakértő kezelés

Ha a csípőfájdalom izom- vagy ínsérülés, illetve íngyulladás következtében jelentkezik, akkor a gyógyszertárban recept nélkül kapható gyógyszerek segíthetnek a duzzanat csökkentésében és a fájdalom enyhítésében. A kímélő testedzés és a nyújtógyakorlatok szintén enyhíthetik a fájdalmat és segíthetnek visszanyerni az ízület mozgását. Ha a fájdalom súlyos vagy a fájdalomcsillapítók szedését követően hét napon belül nem javul, akkor orvoshoz kell fordulni. Akkor is keresse fel orvosát, ha elesett, a fájdalom erősödik, vagy ha lázas vagy nem érzi jól magát.

Ötletek a csípőfájdalom enyhítésére

Próbáljon lefogyni a csípőt érő terhelés enyhítése érdekében
Ne álljon túl sokáig
Viseljen lapos talpú cipőt
Maradjon aktív, és végezzen nem túl megterhelő gyakorlatokat, például ússzon
Testedzés előtt mindig végezzen bemelegítést, a gyakorlatok után pedig nyújtást
Kérjen tanácsot egy egészségügyi szakembertől

Fedezze fel termékkínálatunkat

Fedezze fel, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek

Fedezze fel a Voltaren termékcsaládot,
hogy megtalálja a megfelelő
terméket fájdalma kezelésére.

Tudjon meg többet

Voltaren Emulgel, termék

Tudjon meg többet

Mi a fájdalom?

Tudjon meg többet arról, hogy testünk miért érez fájdalmat, és ismerje meg a testi fájdalmak különböző okait.

Tudjon meg többet

Hogyan használható a Voltaren Emulgel az osteoarthritis okozta fájdalom enyhítésére

Az ízületi fájdalmak egyik leggyakoribb oka az osteoarthritis. Itt ismertetjük, hogy a Voltaren Emulgel hogyan segíthet.

Tudjon meg többet

Az osteoarthritis ismertetése

Az osteoarthritis az arhtritis leggyakoribb formája. Tudjon meg többet a probléma okáról és a fájdalom enyhítési lehetőségeiről.

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014., jelentés, 8. o.

Tudjon meg többet
Az 55 év feletti emberek 44%-a napi szinten érez fájdalmat Az 55 év feletti emberek 44%-a napi szinten érez fájdalmat