A vállfájdalom ismertetése

A vállak különösen hajlamosak a sérülésre, a húzódásra és rándulásra, illetve a fájdalommal járó merevségre, amelyet befagyott váll szindrómának is neveznek. Itt áttekintjük a vállfájdalom gyakori okait és kezelési lehetőségeit.

Kezelje fájdalmát

A vállfájdalom tünetei

A vállfájdalom jellemzői a probléma okától függően változóak lehetnek, és különböző módon érzékelhetők.

A vállfájdalom lehet állandó vagy csak mozgatásnál jelentkező, ideiglenes vagy folyamatos (orvosi diagnózist és kezelést igényel).

01

Íngyulladás és bursitis (nyáktömlő-gyulladás, amikor a folyadék felszaporodik abban a folyadékkal teli zsákban, amely a vállízület „párnázását” biztosítja) esetén a kellemetlenség lassan alakul ki, és problémát jelenthet az érintett vállon való alvás.

02

A befagyott váll szindróma fájdalommal, merevséggel és a vállmozgás beszűkülésével jár.

03

Milyen hatással lehet Önre a vállfájdalom?

A vállak hajlíthatósága biztosítja a karok emelését és mozgatását. Vállfájdalom esetén ezért az olyan mindennapi tevékenységek elvégzése is nehéz lehet, mint például a fésülködés vagy az öltözködés. Fájó vállakkal a sportolás, a nehéz dobozok felemelése vagy a fej fölé való nyúlás is kellemetlen lehet.

Kezelje fájdalmát

A rotátorköpeny egy izmokból és inakból álló csoport, amely összeköti a felkarcsontot (humerus) a lapockával (scapula). Az inak stabilan tartják a vállat, az izmok pedig biztosítják a váll forgását.*

Az emberek 72%-a tapasztal vállfájdalmat.**

*Rotátorköpeny (emberi anatómia): Kép, funkció, hely. 2016. Rotátorköpeny (emberi anatómia): Kép, funkció, hely. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.webmd.com/pain-management/picture-of-the-rotator-cuff.
**GSK Global Pain Index, 2014.

Miért tapasztal vállfájdalmat?

A vállfájdalomnak számos oka lehet. Okozhatja például az inak gyulladása (bursitis, tendonitis) vagy szakadása, illetve osteoarthritis, ami vállfájdalommal és kellemetlenséggel jár.

Bursitis, íngyulladás és szalagszakadások

Bursitis, íngyulladás és szakadások

A vállfájdalmat okozhatja bursitis (a vállízület „párnázását” biztosító, a csontok és a lágyszövetek között lévő zsák (bursa) gyulladása) vagy íngyulladás (a megerőltetés következtében lassan elhasználódó ín). Fájdalom léphet fel akkor, ha hosszú távú megerőltetés vagy sérülés miatt az ín elszakad, amelyre az idő előrehaladtával gyakrabban kerülhet sor, mert idősebb korban az inak gyengébbek.

A váll fájdalmas betegségei

A váll fájdalmas betegségei

A váll impingement (ütközés) szindróma - ahol az izmokban lévő inak beszorulnak, és ismétlődően a felső csonton súrlódnak - fájdalmat okozhat. Néhányan „befagyott váll” szindrómától szenvednek, amely egy fájdalmas merevség, ami akkor következik be, amikor a vállízületet körülvevő rugalmas szövet begyullad.

Szakértő kezelés

A vállfájdalom enyhítésére alkalmazhat a gyógyszertárban kapható belsőleg vagy külsőleg használható készítményeket. A hideg vagy meleg borogatás is enyhítheti a fájdalmat. Ha erős vagy erősödő fájdalmat tapasztal, akkor forduljon szakemberhez, aki megvizsgálhatja Önt a rendellenességek, a duzzanatok, a deformitás, az érzékenység vagy izomgyengeség tekintetében, valamint megvizsgálhatja válla mozgásterjedelmét és erejét. Ezenkívül a szakember elrendelhet képalkotó vizsgálatokat (például röntgent), valamint javasolhat gyógyszert a gyulladás csökkentésére. A gyógyulás elősegítése érdekében a szakorvos óvatos nyújtógyakorlatokat és fizikoterápiát javasolhat.

Nyújtsa meg vállait

Ez az egyszerű nyújtógyakorlat segíthet a fájdalom enyhítésében és a jövőbeli tünetek elkerülésében:

Fedezze fel termékkínálatunkat

Fedezze fel, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek

Fedezze fel a Voltaren termékcsaládot,
hogy megtalálja a megfelelő
terméket fájdalma kezelésére.

Tudjon meg többet

Voltaren Emulgel, termék

Tudjon meg többet

Mi a gyulladás?

Tudjon meg mindent a gyulladást okozó folyamatokról, hogy miért történnek, és milyen érzést keltenek testünkben.

Tudjon meg többet

Az osteoarthritis ismertetése

Az osteoarthritis az arthritis leggyakoribb formája. Tudjon meg többet a probléma okáról és a fájdalom enyhítésének lehetőségeiről.

Tudjon meg többet

Tudjon meg többet testéről, illetve arról, hogy teste hogyan változik az idő előrehaladtával

Tudjon meg többet teste működéséről, az idősödéssel járó változásokról, és mit tehet...

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014. jelentés. Elérhető itt: www.global-pain-index.com. Utolsó hozzáférés 2016. Április 20-án.

Tudjon meg többet
Az emberek 53%-a sugárzónak írja le fájdalmát Az emberek 53%-a sugárzónak írja le fájdalmát