A térdfájdalom ismertetése

A térd, amely testünk egyik legnagyobb és legbonyolultabb ízülete, hajlamos a fájdalmat okozó sérülésekre, különösen futók esetén. Itt áttekintjük az okokat és a térdfájdalom kezelési lehetőségeit.

Kezelje fájdalmát

Az térdfájdalom tünetei

A térdproblémák tünetei változhatnak októl és a súlyosságtól függően. Ugyanakkor elmondható, hogy a térdfájdalom gyakori probléma.

Megerőltetés vagy sérülés hatására hirtelen fájdalom jelentkezhet a térdben.

01

Gyakori térdprobléma a térd instabilitása és gyengesége, vagy az az érzés, hogy térde össze fog rogyni.

02

A kiváltó októl függően az egyéb tünetek közé tartozhat még a merevség, a ropogó hang, az ízület „beakadása” vagy a térd ki nem nyújthatósága.

03

Milyen hatással lehet Önre a térdfájdalom?

Idősebb korban a térdfájdalom gyakoribb az éveken át tartó igénybevétel miatt, illetve a túlsúlyosak (az ízület túlzott terhelése miatt) és a rendszeresen sportolók körében is gyakoribb jelenség. Mivel a térd létfontosságú a mozgáshoz, a térdfájdalom megakadályozhatja Önt a sportolásban, de megnehezítheti az egyszerű mindennapi tevékenységeket is, például a sétálást és a lépcsőzést.

Kezelje fájdalmát

A térdízület három csontból, a csontokat és az izmokat összekötő inakból, illetve a csontokat összekötő és stabilizáló szalagokból áll. Két c-alakú porc, amit meniszkusznak neveznek, „párnaként” viselkedik az ízületben, míg a folyadékkal töltött zsákok, amelyeket nyáktömlőnek neveznek, a térd sima mozgását biztosítják.*

Az emberek 69%-a tapasztal térdfájdalmat.**

*Térd (emberi anatómia): Képek, funkció, szalagok, izmok. 2016. Térd (emberi anatómia): Képek, funkció, szalagok, izmok. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/picture-of-the-knee. [Letöltve: 2016. Április 18.].
** GSK Global Pain Index Kutatás, 2014. - teljes jelentés, 47. o.

Miért tapasztal térdfájdalmat?

A sérülésből származó térdfájdalomnak számos oka lehet, például húzódás, rándulás, szalagszakadás, porcszakadás, vagy olyan problémák, mint az osteoarthritis, az íngyulladás vagy a bursitis (amikor folyadék halmozódik fel a nyáktömlőben, amely a térdízület „párnázását” biztosítja).

Sportsérülések

Sportsérülések

A térdsérülések gyakoriak a sportolók esetében, ők gyakran szenvednek térdszalag szakadást, amely hirtelen térdfájdalommal jár. A futótérd szindróma bárkit érinthet, aki gyakran hajlítja térdét, például futás, gyaloglás, ugrás vagy biciklizés közben. Ez a térdkalács körüli fájdalomként jelentkezik, megerőltetés, sérülés, a lábcsontok vagy a lábfej rendellenességei vagy a gyenge izomzat következményeként.

Egyéb okok

Egyéb okok

A térdsérülés lassan is kialakulhat, például osteoarthritis következtében. Ha olyan problémái vannak csípőjével vagy lábfejével, amelynek következtében járása nem egyenes, az kihathat térde egyensúlyára és ez sérüléshez vezethet. Ha térdsérülést szenved, legyen szó akár csak egy kisebb sérülésről, akkor nagyobb az esélye, hogy a jövőben hasonló sérülése lesz.

A fájdalom okának meghatározása

A fájdalom okának meghatározása

A szalagok sérülései vagy a meniszkusz (az ízület „párnázásáért” és stabilizálásáért felelős porc) szakadásai fájdalmakat okozhatnak a térd oldalán. A térd elülső részén jelentkező fájdalom bursitis vagy porcprobléma jele lehet. Osteoarthritis esetén a térd hátsó részén tapasztalhat fájdalmat.

Szakértő kezelés

A térdfájdalom okától függően a probléma különbözőképpen diagnosztizálható és kezelhető. Kipróbálhatja otthon az úgynevezett PRICE módszert (Protect, Rest, Ice, Compress and Elevate, magyarul: védelem, pihenés, jegelés, fáslizás és felpolcolás) a térdfájdalom enyhítésére. Szintén használhat recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat vagy helyi fájdalomcsökkentő termékeket az akut (rövid távú, nem súlyos) fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére. Ha a fájdalom súlyosabb vagy hosszú ideje fennáll, forduljon orvosához vagy szakemberhez, aki fizikális vizsgálatot végezhet az ízület mobilitásának megállapítására, és megvizsgálhatja a duzzadást, az érzékenységet és a látható zúzódásokat, továbbá javasolhatja a fizikoterápiát és a térdsín használatát a fájdalom enyhítésére. Szintén elrendelhet képalkotó vizsgálatokat, például röntgent, MRI-t, ultrahangot vagy CT-t. Ezenkívül kezelőorvosa javasolhat térderősítő gyakorlatokat, valamint olyan gyógyszereket, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), amelyek segíthetnek a fájdalom csillapításában és a háttérben húzódó probléma kezelésében

Mi az a futótérd szindróma?

A sportolók és a futók különösen
hajlamosak a térdsérülésekre.

A futótérd szindróma tünetei a következők:

  • Fájdalom a térdkalács mögött és körül
  • Fájdalom a térd hajlításakor
  • Fokozódó fájdalom lejtőről vagy lépcsőről lefelé haladva
  • Duzzanat
  • Kattogó vagy ropogó térd

Pihentesse térdét és szedjen gyulladáscsökkentő gyógyszereket

Gyakorlatok a térdfájdalom enyhítésére

A térdfájdalom nagyon gyakori, a fájdalomtól szenvedő emberek 69%-t érinti. Mutatunk pár egyszerű gyakorlatot, amelyekkel nyújthatja és megerősítheti a térdet támogató izmokat. Ha rendszeresen elvégzi ezeket, azzal megelőzheti vagy enyhítheti a térdfájdalmait.

Fedezze fel termékkínálatunkat

Fedezze fel, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek

Fedezze fel a Voltaren termékcsaládot,
hogy megtalálja a megfelelő
terméket fájdalma kezelésére.

Tudjon meg többet

Voltaren Emulgel, termék

Tudjon meg többet

Test és testedzés

Tudjon meg többet a testedzés előnyeiről és arról, hogy a fittség fenntartása hogyan segíthet egészsége megőrzésében és a fájdalom enyhítésében.

Tudjon meg többet

Hogyan használhatóak a Voltaren Emulgel gélek az osteoarthritis okozta fájdalom enyhítésére

Az ízületi fájdalmak egyik leggyakoribb oka az osteoarthritis. Itt ismertetjük, hogy a Voltaren Emulgel gélek hogyan segíthetnek.

Tudjon meg többet

Az osteoarthritis ismertetése

Az osteoarthritis az artritisz leggyakoribb formája. Tudjon meg többet a probléma okáról és a fájdalom enyhítésének lehetőségeiről.

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014., jelentés, 8. o.

Tudjon meg többet
Az 55 év feletti emberek 44%-a napi szinten érez fájdalmat Az 55 év feletti emberek 44%-a napi szinten érez fájdalmat