Tudjon meg többet a gyakori sérülésekről

A csont- és izomrendszer sérülései, például húzódások vagy rándulások előfordulhatnak a munkahelyen, otthon vagy sportolás közben, és lehetnek enyhébbek vagy akár nagyon súlyosak is. Itt áttekintjük a gyakori sérüléseket és azok kezelési lehetőségeit.

Kezelje fájdalmát

Sérülések

A sérüléstől függően a tünetek lehetnek enyhébbek vagy súlyosak, illetve rövidebb vagy hosszabb ideig fennállóak.

Az akut sérülések hirtelen keletkeznek, és éles fájdalom, duzzanat vagy az érintett terület csökkent mobilitása kísérheti azokat.

 

01

A rándulások (amikor a szalagok megnyúlnak, megcsavarodnak vagy elszakadnak) és a húzódások (amikor az izomrostok megnyúlnak vagy elszakadnak) gyakoriak. Tünetek lehetnek a fájdalom, a duzzanat, a zúzódás, az izomgörcsök és az érintett ízület szabad mozgásának korlátozottsága.

02

Milyen hatással lehetnek Önre a sérülések?

A húzódások és rándulások kezelésében eleinte orvosi segítségre lehet szükség, és megakadályozhatják Önt a mindennapi tevékenységek elvégzésében. A súlyos sérülések, mint a törések, szalagszakadások és diszlokációk jelentős fájdalmat okozhatnak, szakszerű orvosi ellátást igényelhetnek, és a gyógyulás időtartama alatt pihenésre kényszeríthetik Önt.

Kezelje fájdalmát

A csont- és izomrendszer sérülései esetén soha ne próbálja leküzdeni a fájdalmát. Ha fájdalmat érez, ne gyalogoljon vagy játsszon tovább, és ne folytassa a testedzést, mert azzal további sérüléseket okozhat.*

Az emberek 13%-a állítja, hogy fájdalmukat egy sérülés okozta.**

*Gyors tények a sportsérülésekkel kapcsolatban. 2016. Gyors tények a sportsérülésekkel kapcsolatban. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Sports_Injuries/sports_injuries_ff.asp. [Letöltve: 2016. Április 18.].
*2016. Global Pain Index, teljes jelentés. GSK Global Pain Index

Okok és típusok

Sérüléseket szerezhet munkahelyén vagy otthon, sportolás vagy autóvezetés közben is. A munkahelyi sérüléseket okozhatja elcsúszás, elesés vagy teher emelése, míg a gyakori sportsérülések a térdsérülés, az Achilles-ín problémák, a húzódások és rándulások, valamint a vállsérülések.

Munkahelyi sérülések

Munkahelyi sérülések

A munkahelyi sérülések leggyakoribb okai a botlás, az elcsúszás, az elesés, valamint a kézi mozgatás és emelés. A leggyakoribb munkahelyi sérülések a húzódások és a rándulások, a hát-, fej,- és nyaksérülések, valamint az ismétlődő megerőltetésből származó sérülések.

Sportsérülések

Sportsérülések

A sportsérülések a test szinte bármely részét érinthetik, beleértve az izmokat, a csontokat, az ízületeket és a kötőszöveteket (inakat és szalagokat). A sportsérülések leggyakoribb típusai a húzódások és rándulások. Térdsérülés kialakulhat sportolás vagy testedzés során túlerőltetés, porcsérülés vagy szalagszakadás miatt. Az Achilles-ín sérülése akkor következik be, ha megsérül a vádli izmot és a sarkat összekötő ín. A sportsérülések forrása lehet baleset, a nem megfelelő edzési gyakorlatok, a nem megfelelő ruházat vagy cipő viselése, a nem megfelelő fittség, illetve a bemelegítés és nyújtás elmulasztása.

Szakértő kezelés

Egy sérülés kezelése annak típusától és súlyosságától függ. Az enyhébb sérülések gyakran otthon is kezelhetők. A fájdalom és gyulladás csökkentésére kérhet gyógyszerészétől recept nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID-ok). Ajánlott orvoshoz fordulni, ha a sérülés komoly fájdalommal, erős vérzéssel vagy zsibbadással jár, ha egyáltalán nem tudja terhelni az érintett területet, vagy ha a fájdalmat jelentős duzzanat vagy az ízület instabilitása kíséri. Orvosa javasolhat rehabilitációs gyakorlatokat a sérült testrész helyreállítására.

5 Gyakori sérülés

Fájdalom a térdkalács körül és mögött.
Fájdalom az alkar felső részének külső oldalán, a könyökhajlat alatt.
Húzódás akkor fordul elő, ha a szalagok megnyúlnak, megcsavarodnak vagy elszakadnak; a térd és a csukló gyakran meghúzódhat.
A sípcsont mentén érzett fájdalom testedzés után.
Megnyúlt vagy szakadt izmok vagy inak a comb hátsó részén; a húzódás szintén gyakran előfordul a háton.

Fedezze fel termékkínálatunkat

Fedezze fel, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek

Fedezze fel a Voltaren termékcsaládot,
hogy megtalálja a megfelelő
terméket fájdalma kezelésére.

Tudjon meg többet

Voltaren Emulgel, termék

Tudjon meg többet

Test és testedzés

Tudjon meg többet a testedzés előnyeiről és arról, hogy a fittség fenntartása hogyan segíthet egészsége megőrzésében, illetve hogyan enyhítheti a fájdalmat.

Tudjon meg többet

Tudjon meg többet testéről, illetve arról, hogy teste hogyan változik az idő előrehaladtával

Tudjon meg többet teste működéséről, az idősödéssel járó változásokról, és mit tehet...

Tudjon meg többet

Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról

Itt ismertetjük, hogy hogyan hatnak a különböző fájdalomcsillapító termékek, hogy megtalálja a legmegfelelőbb megoldást fájdalmára.

*GSK Global Pain Index jelentés, 2014.

Tudjon meg többet
A fájdalomtól szenvedő emberek 40%-a nem tudja, mit szedjen fájdalmára A fájdalomtól szenvedő emberek 40%-a nem tudja, mit szedjen fájdalmára