Tudjon meg többet a nyakfájdalomról

A nyaki fájdalom a stressz, a feszültség és a rossz testtartás eredménye is lehet, és az évek előrehaladtával általában egyre gyakrabban érinti az embereket. Itt áttekintjük a nyakfájdalom okait és enyhítési lehetőségeit.

Kezelje fájdalmát

A nyakfájdalom tünetei

A nyakában lévő merevség vagy csomó olyan fájdalmat okozhat, amely átterjedhet a vállakra, a hát felső részére vagy a karokba.

A nyaki fájdalomhoz társulhat a nyaki idegekre ható nyomás, ami a kézfejben és karban fellépő zsibbadáshoz, gyengeséghez vagy bizsergéshez vezethet.

01

A nyaki fájdalmat az izmok feszességének érzése, izomgörcsök és fejfájás is kísérhetik.

02

Kattogást vagy dörzsölődést hallhat vagy érezhet amikor mozgatja a fejét, amelyet az egymáshoz érő csontok vagy a csontokhoz dörzsölődő szalagok okoznak.

03

Milyen hatással lehet Önre a nyakfájdalom?

A nyakfájdalom rendkívül kellemetlen lehet, mert megakadályozhatja Önt a legalapvetőbb mozdulatok kellemetlenség nélküli végrehajtásában, például a fej oldalra fordítása körbenézés céljából, vagy a bevásárlókosár felemelése során.

Kezelje fájdalmát

Ha arra ébred, hogy nyaka az egyik oldalra van csavarodva és nem tudja kimozdítani abból a helyzetből, akkor akut torticollisról (ferdenyakról) lehet szó. Ez a nyakizmok sérülésének következménye. Kialakulásának oka lehet a rossz testtartás vagy a nem megfelelő alátámasztás alvás közben. Általában nem tart tovább 24-48 óránál, de egyes esetekben egy hétre is szükség lehet a javuláshoz.*

Az emberek 77%-a tapasztal nyakfájdalmat.**

*Nyakfájdalom és nyakmerevség - NHS Choices. 2016. Nyakfájdalom és nyakmerevség - NHS Choices. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.nhs.uk/Conditions/neck-pain/Pages/Introduction.aspx. [Letöltve: 2016. Április 18.].
** GSK Global Pain Index Kutatás, 2014. - teljes jelentés, 47. o.

Miért tapasztal nyakfájdalmat?

A nyakfájdalomnak számos oka lehet, a sérüléstől kezdve az osteoarthritisen, stresszen és feszültségen át a rossz testtartásig. Nagyon gyakori probléma, bár előfordulása valószínűbb idősebb korban.

Ügyeljen testtartására


Ügyeljen testtartására

A nyakfájdalom egyik leggyakoribb oka a rossz testtartáshoz köthető izomfeszültség vagy húzódás, amely például TV nézés vagy számítógép előtt való ülés, valamint kényelmetlen helyzetben való alvás és a nyak túlzott forgatása és csavarása miatt alakulhat ki. A nyaki izmok feszülését a stressz is okozhatja.

Balesetek és anatómiai okok


Balesetek és anatómiai okok

A nyakfájdalom oka a nyakat hirtelen érő erőhatás (ostorcsapás) okozta sérülés is lehet, például ha valaki hátulról beleütközik autójába, az hirtelen hátra-, majd előreveti fejét. Egy másik ok lehet a nyakszerkezet anatómia rendellenessége, például ha a nyak ízületei nem megfelelően igazodnak egymáshoz (nyaki diszfunkció). Mindkét esetben feltétlenül kérje orvosa szakmai véleményét.

Szakértő kezelés

A nyakfájdalom hátterében ritkán húzódik komolyabb betegség, és gyakran otthon, egyszerű módszerekkel is enyhíthető a fájdalom. A gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapítók gyakran a legjobb megoldást kínálják a nyaki fájdalom kezelésére, legyen szó belsőleg vagy külsőleg alkalmazandó készítményekről. Megpróbálhat hideg vagy meleg borogatást alkalmazni, óvatosan nyakgyakorlatokat végezni a nyak mobilitásának fokozására, és ügyeljen testtartására, hogy ne súlyosbítsa a problémát. Ha a nyaki fájdalom zsibbadással, a kar vagy kéz gyengeségével, esetleg nyilalló fájdalommal jár vállában vagy a karjaiban, azt javasoljuk, keresse fel orvosát. Megkérheti az egészségügyi szakembert, hogy mutasson Önnek megfelelő gyakorlatokat, például nyújtógyakorlatokat és óvatos mozdulatokat, amelyekkel visszanyerheti erejét és hajlékonyságát. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, orvosa elrendelhet képalkotó vizsgálatokat, például röntgent, MRI-t vagy CT-t.

A nyakfájdalom egyszerű okai

Rossz testtartás a TV vagy a számítógép képernyője előtt
Alvás kényelmetlen testtartásban
A nyak túlzott forgatása és csavarása
Stresszel kapcsolatos feszültség

Fedezze fel termékkínálatunkat

Fedezze fel, hogy termékeink hogyan segíthetnek Önnek

Fedezze fel a Voltaren termékcsaládot,
hogy megtalálja a megfelelő
terméket fájdalma kezelésére.

Tudjon meg többet

Voltaren Emulgel, termék

Tudjon meg többet

Mi a fájdalom?

Tudjon meg többet arról, hogy testünk miért érez fájdalmat, és ismerje meg a testi fájdalmak különböző okait.

Tudjon meg többet

Hogyan hat a Voltaren?

Tudjon meg többet a Voltaren fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyógyulás elősegítő hatásáról.

Tudjon meg többet

Test és testedzés

Tudjon meg többet a testedzés előnyeiről és arról, hogy a fittség fenntartása hogyan segíthet egészsége megőrzésében és a fájdalom enyhítésében.

*WHO | Fizikai aktivitás. 2016. WHO | Fizikai aktivitás. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Hozzáférve 2016. április 20., szerda, péntek].

Tudjon meg többet
A magas jövedelemmel rendelkező országokban a férfiak 26%-a és a nők 35%-a nem végez elég testmozgást A magas jövedelemmel rendelkező országokban a férfiak 26%-a és a nők 35%-a nem végez elég testmozgást