A fájdalom megértése

Az osteoarthritis ismertetése

Az osteoarthritis az arthritis leggyakoribb formája. Tudjon meg többet a probléma okáról és a fájdalom enyhítési lehetőségeiről.

Mi az osteoarthritis?

Az osteoarthritis (továbbiakban: OA) az artritisz leggyakoribb formája, és világszerte milliókat érint. Hogy az OA hogyan érintheti Önt, az változó. Egyesek csak enyhébb, múló tüneteket tapasztalhatnak (pl. fájdalom és merevség), míg mások számára a probléma állandósult és súlyos lehet. Ez a betegség bármely ízületet érintheti, de leggyakrabban a térdben és az ujjak ízületeiben fordul elő.

Mi okozza az osteoarthritist?

Az egészséges ízületek esetében minden csont végét porc fedi. Ez az erős, rugalmas anyag biztosítja az ízület sima mozgását, valamint „párnaként” szolgál a csontok közötti erőhatások elnyelésére. Osteoarthritis (OA) esetén ez a porcréteg megsérülhet és elkophat, ami ízületi fájdalmat és merevséget eredményezhet.

Az OA-t ezért nevezik néha kopással járó arthritisnek. Ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy a probléma csak az idősebb embereket érinti, akik ízületi kopástól szenvednek. Bár az OA leggyakrabban 65 éves kor felett fordul elő, bármely életkorban jelentkezhet, rendszerint már 45 éves kor körül.

Az osteoarthritis ismertetése

TUDTA?

Az ízületek „párnázását” biztosító porcot hyalinnak nevezik (jelentése: üvegszerű), mivel vékony részei áttetszőek, sőt átlátszóak.*

Az OA nem feltétlenül súlyosbodik fokozatosan az idő előrehaladtával. Ha az OA súlyosbodik, akkor károsodhatnak a csontok, és kinövések, úgynevezett sarkantyúk alakulhatnak ki rajtuk, illetve letört csont és porc darabok mozoghatnak szabadon az ízületben. Az OA végső stádiumában, ahogyan a porc elkopik, a csontok egymáshoz dörzsölődhetnek, ami ízületi sérüléshez és további fájdalomhoz vezethet. Végül az érintett ízület mozgatása rendkívül kellemetlenné és fájdalmassá válhat.

Mik a tünetek? 

Az OA tünetei az érintett ízülettől és a probléma súlyosságától függően változóak lehetnek. Az OA leggyakoribb tünetei a következők:

 • Az ízület érzékenysége, fájdalma és merevsége
 • Az ízület nagyobbnak és „kidudorodóbbnak” tűnik a szokásosnál
 • Ropogó vagy súrlódó érzés az ízület mozgatásakor
 • Csökkent ízületi funkció és mozgás
 • Gyengeség és izomveszteség a fájdalmas terület körül
 • Csont sarkantyúk, amelyek a csontok összedörzsölődése során alakulhatnak ki

Ha OA jelentkezik térdízületeiben, úgy érezheti, hogy térdei össze akarnak rogyni, vagy nehézséget okozhat a láb kinyújtása. Ha az OA nem egy korábbi sérülés vagy betegség szövődménye, amely csak az egyik térdét érintette, akkor valószínűsíthető, hogy az OA mindkét térdét érinteni fogja.
Ha OA jelentkezik kezeiben, csontos sarkantyúk alakulhatnak ki az ízületek széleinél. Ennek következtében ujjízületei merevvé, fájdalmassá, duzzadttá, érzékennyé és vörössé válhatnak, így bizonyos tevékenységek, mint például a gépelés és a zongorázás fájdalmassá válhatnak. Az OA általában a hüvelykujj tövét, az ujjhegyeket és a középső ujjízületeket érinti.

* üvegporc | anatómia| Britannica.com. 2016. üvegporc | anatómia| Britannica.com. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.britannica.com/science/hyaline-cartilage

Ki van kitéve a kockázatnak?

Több tényező is hozzájárulhat az OA kialakulásához, többek között a következők:

 • Elhízottság – a túlsúly következtében nagyobb terhelés éri például a térdeket, így a porcréteg hamarabb elkophat. Ezért a túlsúlyos nők körében közel négyszerese a kockázata a térd OA-nak a nem túlsúlyos nőkkel összehasonlítva, míg a túlsúlyos férfiak esetében a kockázat ötszörös. Ugyanakkor, az elhízottság növeli az OA minden formájának előfordulási esélyét, beleértve a kéz OA-t.
Az 55 év feletti emberek 44%-a napi szinten érez fájdalmat
 • Nem – nőknél nagyobb eséllyel alakul ki OA, különösen 50 éves kor felett.
 • Kor – az OA kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával nő.
 • Ízületi sérülések – ha ízületei megsérültek egy balesetben vagy sportolás során, akkor nagyobb az OA kialakulásának kockázata, még abban az esetben is, ha a sérülés évekkel ezelőtt történt.
 • Munkakör – ha munkájából kifolyólag egy adott ízületet folyamatosan stresszhatás ér, például ha egész nap gépel vagy hajat vág, akkor nagyobb eséllyel alakul ki OA az ízület túlerőltetése miatt.
 • Gének – egyesek öröklik az OA-ra hajlamosító géneket.
 • Csont deformitások – ha ízületi vagy porc deformitással született, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki Önnél OA.

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014., jelentés, 8. o. 

Az osteoarthritis diagnosztizálása és kezelése

Az OA-t orvos diagnosztizálhatja az érintett ízület vagy ízületek megvizsgálásával. Kezelőorvosa javasolhat képalkotó- és laborvizsgálatokat, vagy továbbküldheti Önt szakorvoshoz további kezelés céljából.

Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tájékoztatást adhat Önnek az OA-hoz köthető fájdalom enyhítésére használható gyógyszerekkel kapcsolatban. Ezek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, mint például a paracetamol és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), amelyek segítenek a fájdalom és a gyulladás csökkentésében, és helyi alkalmazású gél és krém, valamint tabletta és kapszula formában recept nélkül kaphatók. Egyes esetekben szükség lehet erősebb, orvos által felírt gyógyszerekre.

Gyógyszerésze vagy kezelőorvosa tanácsot adhat a legjobb fájdalom kezelési lehetőségekre vonatkozóan, valamint tanácsot adhat azzal kapcsolatban, hogy hogyan enyhítheti az OA tüneteit testsúlycsökkentéssel és kímélő testmozgással. Jelenleg nincs gyógymód az OA-ra, ezért az OA kezelésének fő céljai a következők:

 • Az ízület működésének javítása
 • Az egészséges testsúly fenntartása
 • A fájdalom csökkentése
 • Egészséges életmód kialakítása
   

Tudjon meg többet

Mi a gyulladás?

Tudjon meg mindent a gyulladást okozó folyamatokról, hogy miért történnek, és milyen érzést keltenek testünkben.

Tudjon meg többet

Hogyan használható a Voltaren Emulgel az osteoarthritis okozta fájdalom enyhítésére

Az ízületi fájdalmak hátterében gyakran az osteoarthritis áll. Itt ismertetjük, hogy a Voltaren Emulgel hogyan segíthet.

Tudjon meg többet

Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról

Itt ismertetjük, hogy hogyan hatnak a különböző fájdalomcsillapító termékek, hogy megtalálja a legmegfelelőbb megoldást fájdalmára.

*GSK Global Pain Index jelentés, 2014.

Tudjon meg többet
A fájdalomtól szenvedő emberek 40%-a nem tudja, mit szedjen fájdalmára A fájdalomtól szenvedő emberek 40%-a nem tudja, mit szedjen fájdalmára