A fájdalom megértése

Mi a fájdalom?

Tudjon meg többet arról, hogy testünk miért érez fájdalmat, és ismerje meg a testi fájdalmak különböző okait.

A testi fájdalom meghatározása

A fájdalom egy kellemetlen érzés, amely korlátozhatja az embert a mindennapi tevékenységek elvégzésében. Gyakran annak figyelmeztető jele, hogy valami nincs rendben testünkkel. A fájdalom széles körben elfogadott definícióját az International Association for the Study of Pain (Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség) dolgozta ki: „A fájdalom egy kellemetlen érzékszervi és érzelmi élmény, amely egy tényleges vagy potenciális szöveti károsodással hozható összefüggésbe, vagy ilyen módon írható le.”

A testi fájdalom az enyhébb, lokalizált kellemetlenségtől egészen az agóniáig terjedhet. Lehet akut és rövid ideig tartó, de hosszan tartó krónikus problémává is válhat. Az akut fájdalom védelmi funkciót tölt be az ember esetében, megóv minket a testi sérülésektől és a potenciálisan veszélyes helyzetektől, illetve megvédi a sérült testrészt a gyógyulás során.

A testi fájdalom gyakori jelenség, és néha kihathat mindennapi teendőinkre. Ha nem, vagy nem megfelelően kezelik, a fájdalom idővel krónikus problémává alakulhat. Ha ez előfordulna, forduljon kezelőorvosához. Többet megtudhat a fájdalom típusairól ezen az oldalon (”a fájdalom tipológiája”).

 

A testi fájdalom meghatározása

TUDTA?

A testi fájdalom nem csupán fizikai érzés, hiszen világszerte az emberek 67%-a úgy érzi, hogy életminőségükre is negatívan kihat. *

Miért tapasztalunk fájdalmat?

A fájdalom kellemetlen érzés lehet, ezért sokan mindent megtesznek, hogy enyhítsék azt. Ha nem éreznénk fájdalmat, nem tudnánk elkerülni a folyamatos sérüléseket és a maradandó károsodásokat. A fájdalom egy sérülésekre figyelmeztető védelmi mechanizmusként alakult ki, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megvédjük testünket.

A fájdalmat az idegrendszer szabályozza, és nagyon összetett folyamat. Akkor fordul elő, ha egy külső inger, például egy forró edény megérintése aktiválja a receptor idegsejteket, hogy üzeneteket küldjenek a gerincvelőn keresztül az agyba. Ezek a receptorok érzékelik a hideget, a meleget, a finom érintést, valamint a nyomást és a fájdalmat. A fájdalom okozhat egyéb fizikai tüneteket is, például émelygést, szédülést és gyengeséget.

Az első reakció a fájdalomérzetre gyakran a mozgás abbahagyása. Sokan azt gondolják, hogy a pihenés elősegíti a gyógyulást, de néha a mérsékelt mozgás gyorsabb gyógyulást eredményezhet.

A fájdalom azonosítása és kezelése

A fájdalom figyelmeztet minket arra, hogy megóvjuk magunkat a további sérülésektől. Ugyanakkor, a testi fájdalom megnehezítheti mindennapi tevékenységeinket és a fájdalom következtében a mozgás visszanyerése is tovább tarthat. És talán a legfontosabb, hogy kihathat életvitelünkre, munkánkra, kapcsolatainkra és függetlenségünkre. A fájdalomérzet mindig szubjektív, és mindenki máshogy éli meg.

A testi fájdalom megtapasztalása

Az akut fájdalom hirtelen jelentkezik és annak jele, hogy a test sérülést szenvedett. A fájdalom általában elmúlik, ha a sérülés meggyógyult. A krónikus fájdalom hosszabb ideig fennáll, és néha ellenáll a kezeléseknek. Ez a fájdalom gyakran hosszú távú megbetegedésekhez köthető. Az akut fájdalommal ellentétben, a krónikus fájdalom általában tartós zavarokkal vagy betegségekkel jár együtt. Ha attól tart, hogy krónikus fájdalomtól szenved, keresse fel orvosát.

Számos különböző kezelési lehetőség áll rendelkezésre testi fájdalmak esetén, hiszen különböző tényezők befolyásolhatják az egyéni fájdalomérzetet és különböző okok állhatnak a fájdalom hátterében. A fájdalomcsillapító szerek közé tartoznak a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), a kortikoszteroidok vagy fájdalomcsillapító gyógyszerek.

Mielőtt helyi alkalmazású gélhez vagy tabletta használatához fordulna a fájdalom csillapításához, hasznos lehet tájékozódni, hogy miért alakult ki a fájdalom, és a mik a legjobb kezelési módok. Ha kétségei vannak, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez tanácsért.

* GSK Global Pain Index Kutatás,
2014., jelentés, 9. o.

Tudjon meg többet

Hogyan hat a Voltaren?

Tudjon meg többet a Voltaren termékek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyógyulást elősegítő hatásáról.

Tudjon meg többet

Fájdalom típusok és kezelési lehetőségek

Fedezze fel, hogy mi a legjobb kezelési mód az Ön fájdalmára.

Tudjon meg többet

A különböző fájdalomtípusok ismertetése

Tudjon meg többet a különböző fájdalomtípusokról, illetve arról, hogy mi állhat a hátterükben.

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014., jelentés, 8. o.

Tudjon meg többet
Az emberek 65%-a hetente legalább egyszer tapasztal fájdalmat Az emberek 65%-a hetente legalább egyszer tapasztal fájdalmat