A fájdalom megértése

A különböző fájdalomtípusok ismertetése

Tudjon meg többet a különböző fájdalomtípusokról, illetve arról, hogy mi állhat a hátterükben.

A fájdalom besorolása

A fájdalom meghatározása hosszú ideig nagyon nehéz volt a nemzetközi orvosi közösség számára. Az International Association for the Study of Pain (IASP) (Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség) jelenlegi definíciója szerint „a fájdalom egy kellemetlen érzékszervi és érzelmi élmény, amely egy tényleges vagy potenciális szöveti károsodással hozható összefüggésbe, vagy ilyen módon írható le.” A fájdalom lehet akut és rövid ideig tartó, de hosszan tartó krónikus probléma is. A fájdalom besorolásának számos módja van, és sok ezen besorolások közül átfedi egymást, de a rendszerint elfogadott fájdalombesorolások a következők:

  • A nociceptív fájdalom a test sérülése esetén lép fel és védelmi funkciót tölt be. A gyakori példák közé tartozik a szomatikus fájdalom, mint például az ízületi fájdalom, az osteoarthritis, a derékfájdalom vagy a sportsérülések és a műtét utáni fájdalom.
  • A gyulladásos fájdalom gyakran érezhető akkor, ha test csont- és izomrendszerének lágyszövetei megsérültek. Ez a fajta fájdalom gyakran lokalizált és tompa vagy sugárzó/sajgó. Leggyakrabban a vállakban, a csípőben és a kezekben fordul elő, de a derekat is érintheti.
  • A neuropátiás fájdalmat a szomatoszenzoros idegrendszer sérülése vagy zavara okozza. Ezt a fájdalmat az idegrendszer bármely részét érintő károsodások vagy betegségek okozzák, gyakran nyilvánvaló fizikai tünetek nélkül. Gyakran égő, bizsergő, nyilalló vagy szúró fájdalomként jellemzik. Ez a fájdalomtípus a testi sérülést követően napokon vagy heteken belül jelentkezik, változó gyakorisággal és intenzitással. Néha nincs nyilvánvaló fájdalomforrás, és spontán módon alakulhat ki.

* Differenciáldiagnózis: Nociceptív és neuropátiás fájdalom. Bruce Nelson, MD, 2006. június 1.

Az emberek 65%-a hetente legalább egyszer tapasztal fájdalmat

Okok

Testünk számos ok miatt tapasztalhat fájdalmat. A fájdalmas tünetek ritkán fordulnak elő elszigetelten, és ebből adódóan akár több mechanizmus is hozzájárulhat a fájdalomérzethez. A gyulladás például gyakori nociceptív fájdalom esetén, de jelen lehet neuropátiás fájdalom esetén is.

A szomatikus és gyulladásos fájdalmat általában az ismétlődő trauma, a túlzott aktivitás, vagy a testrészek elhanyagolása vagy túlerőltetése okozza. A neuropátiás fájdalom akkor alakul ki, ha az idegek károsodtak, nem megfelelően működnek vagy sérültek, és így rossz jeleket küldnek a fájdalomközpontokba.

A nociceptív és neuropátiás fájdalom is lehet akut vagy krónikus. Az akut fájdalom azt jelzi, hogy a test megsérült. Például amikor megégetjük kezünket a főzőlapon. Arról értesít minket, hogy megsérültünk. Az akut fájdalom hirtelen jelentkezik és rendszerint nem tart sokáig. Amikor a sérülés meggyógyul, a fájdalom elmúlik. A krónikus fájdalom súlyosabb és tartósabb, és orvoshoz kell fordulni kezelésért.

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014., jelentés, 8. o.

Tökéletesítse testtartását

A rossz testtartás, például az asztal fölé görnyedés vagy a hosszan tartó kormány fölé hajolás gyulladáshoz és hátfájdalomhoz vezethet. Itt apró változtatásokat javasolunk Önnek, amelyekkel javíthat testtartásán a fájdalom enyhítése érdekében.

Tudjon meg többet

Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról

Itt ismertetjük, hogy hogyan hatnak a különböző fájdalomcsillapító termékek, hogy megtalálja a legmegfelelőbb megoldást.

Tudjon meg többet

Fájdalom típusok és kezelési lehetőségek

Fedezze fel, hogy mi a legjobb kezelési mód az Ön fájdalmára.

Tudjon meg többet

Mi a gyulladás?

Tudjon meg mindent a gyulladást okozó folyamatokról, hogy miért történnek, és milyen érzést keltenek testünkben.

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014., jelentés, 40. o.

Tudjon meg többet
Az emberek 73%-a tudja, hogy a gyulladás a fájdalom vezető oka Az emberek 73%-a tudja, hogy a gyulladás a fájdalom vezető oka