A test megértése

Test és testedzés

Tudjon meg többet a testedzés előnyeiről és arról, hogy a fittség fenntartása hogyan segíthet egészsége megőrzésében és a fájdalom enyhítésében.

Amiért a testedzés hasznos

Néha nehéz lehet aktív életmódot folytatni és testedzést végezni, de az elinduláshoz szükséges extra erőfeszítés valóban megéri. A 18 és 65 év közöttiek számára ajánlott napi testmozgás napi fél óra, hetente legalább öt alkalommal - de ez egy minimális ajánlás. Igazi egészségügyi előnyökért meg kell duplázni ezt a testedzési időtartamot; minél több testmozgást végez, annál jobb az Ön számára.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése és az egészség javítása érdekében elég gyorsan kell mozognia ahhoz, hogy növelje pulzusszámát, gyorsabban lélegezzen és kimelegedjen (vagyis mérsékelt testmozgást kell végeznie).

A testmozgás előnyei hatással vannak mind testi, mind szellemi jóllétére. A kutatások azt mutatják, hogy a testmozgás javítja az önbecsülést, a hangulatot, az alvásminőséget és az energiaszintet, valamint csökkenti a stressz és a depresszió kockázatát. A testmozgás segíthet a csontok és az izmok megerősítésében, ami hozzájárulhat az erőnlét és az egészség megőrzéséhez, így el tudja végezni mindennapi teendőit, például dolgozhat, bevásárolhat, vagy játszhat gyermekeivel vagy unokáival.

A botlások és az esések a fájdalmas sérülések gyakori okai, különösen az idősebb felnőttek esetében, de az egyensúly- és az izomjavító gyakorlatok heti végzésével, valamint mérsékelt intenzitású aerobic-kal, például gyors gyaloglással csökkenthető az esések kockázata.

* WHO | Fizikai aktivitás. 2016. WHO | Fizikai aktivitás. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Hozzáférve 2016. április 20., szerda, péntek].

Amiért a testedzés hasznos

Tudta?

A felnőtteknek ajánlott izomcsoport-erősítő tevékenységeket is végezniük, például a lábon vagy a karokon, legalább heti két alkalommal.*

Testedzés és az osteoarthritis

Az osteoarthritisben (az arthritis leggyakoribb formája) szenvedők számára létfontosságú a testedzés, mivel fokozza az erőnlétet és a hajlékonyságot, valamint csökkenti az ízületi fájdalmat és a fáradtságérzetet. A testedzés csökkentheti az osteoarthritis kockázatát és segíthet a fogyásban is, ami bizonyítottan csökkenti a térd osteoarthritis kialakulásának kockázatát. Ízületi fájdalommal nehéznek tűnhet a testedzés, de a mérsékelt mozgás enyhítheti a fájdalmat és hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához.

Hogyan fogjon hozzá 

Mielőtt elkezdene egy új edzésprogramot, beszéljen orvosával vagy egy edzővel arról, hogy milyen típusú gyakorlatok és mozgások lennének a legmegfelelőbbek az Ön számára. Ez segít egy olyan edzésterv elkészítésében, amely a legtöbbet nyújthatja Önnek.

A magas jövedelemmel rendelkező országokban a férfiak 26%-a és a nők 35%-a nem végez elég testmozgást

Minden ember és helyzet más; ezért a gyakorlatokat személyre szabott igényeknek megfelelően kell meghatározni. Például, Ön ember egész nap a számítógép előtt ül és a rossz testtartás miatt nyak- vagy hátfájdalom alakult ki, beiktathat nyújtást a mindennapi teendői közé, mivel a merev izomok nyújtása javíthatja a mobilitást. Vagy ha a járás vagy futás fájdalmat jelent, az úszás vagy a jógát, mivel ezek jobban kímélik a fájó ízületeket.

Bármit is választ ne feledje, hogyan egy kis testedzés is jobb, mint a semmi, és minél fittebb lesz, annál jobban érzi majd magát.

* WHO | Fizikai aktivitás. 2016. WHO | Fizikai aktivitás. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Hozzáférve 2016. április 20., szerda, péntek].

Tudjon meg többet

Mozgásgyakorlatok a hátfájdalom enyhítésére

A mozgás a legjobb megoldás lehet a hátfájdalom enyhítésére. Íme néhány tipp az aktívabb életmódhoz.

Tudjon meg többet

Fájdalom típusok és kezelési lehetőségek

Fedezze fel, hogy mi a legjobb kezelési mód az Ön fájdalmára.

Tudjon meg többet

Tudjon meg többet testéről, illetve arról, hogy teste hogyan változik az idő előrehaladtával

Tudjon meg többet teste működéséről, az idősödéssel járó változásokról, és mit tehet a.

*GSK Global Pain Index Kutatás, 2014. jelentés. Elérhető itt: www.global-pain-index.com. Utolsó hozzáférés 2016. Április 20-án.

Tudjon meg többet
Az emberek 53%-a sugárzónak írja le fájdalmát Az emberek 53%-a sugárzónak írja le fájdalmát