A test megértése

Tudjon meg többet testéről, illetve arról, hogy teste hogyan változik az idő előrehaladtával

Tudjon meg többet teste működéséről, az idősödéssel járó változásokról, és arról, hogy mit tehet az idősödéshez köthető fájdalmak ellen.

A test anatómiája

A testben a csontok, az izmok, az inak, az ízületi szalagok, az idegek és más szövetek együttesen alkotják az „vázizomrendszert”, amely lehetővé teszi a test mozgását és alakjának fenntartását.

  • A csontok alkotják a csontvázat, azt a vázat, amely megtartja és védi a test többi részét alkotó lágyszöveteket.
  • Az idegrendszer által vezérelt izmok biztosítják számunkra az erőt, egyensúlyt, testtartást, mozgást és hőt.
  • Az izmok és a csontok az ízületeknél csatlakoznak, ahol a csontok találkoznak, lehetővé téve a mozgást testünk számára. Ízületek találhatók a térdben, a vállban, a csípőben, csuklóban és az ujjakban.
  • Az ízületi szalagok olyan rostos kötőszövetek, amelyek összekötik a csontokat az ízületek támogatása és erősítése érdekében.
  • Az inak szintén rostos szövetek, de ezek az izmokat kötik össze a csontokkal, lehetővé téve mozgásukat.
  • A porc az ízület csontjainak végét fedő gumiszerű anyag, amely biztosítja az ízületek „párnázását” és sima mozgását.
  • Az idegek az érzékeléshez és mozgáshoz szükséges információkat szállítják test különböző részeibe.

* BBC Tudomány és természet - emberi test és elme - csontváz. 2016. BBC Tudomány és természet - emberi test és elme - csontváz. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/factfiles/handsandfeet/hand.shtml. [Letöltve: 2016. április 20., szerda, péntek].

Az emberek 53%-a sugárzónak írja le fájdalmát

Testünk és az idősödés

Ahogyan idősödünk, testünk úgy változik - amikor testünk sejtjei, szövetei és szervei idővel megváltoznak, az kihat a szervezet működésére. Idősebb korban a sejtek nagyobbak és kevésbé képesek az osztódásra, sokszorozódásra elveszítik működőképességüket, vagy rendellenesen kezdenek működni. Az öregedés következtében a szövetek tömegükből is veszítenek (ez a jelenség atrófia néven ismert), vagy merevebbé és nehezen mozgóvá válnak. Idővel a csontok veszítenek sűrűségükből és törékennyé válnak, míg a gerinc csontjai (a csigolyák) elferdülhetnek és összenyomódhatnak.

Az idő előrehaladtával nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan állapotok, mint az osteoarthritis (az arthritis leggyakoribb formája), ahol az ízületek merevebbé és rugalmatlanabbá válnak, és a porcréteg kezd elkopni. Ez a betegség gyakran érinti a térd és a kéz ízületeit. Az ízületek kopása gyulladáshoz, merevséghez, deformitáshoz és fájdalomhoz vezethet, így kellemetlenné válhat a mozgás vagy a napi teendők elvégzése.

* GSK Global Pain Index Kutatás, 2014. jelentés. Elérhető itt:
www.global-pain-index.com. Utolsó hozzáférés 2016. Április 20-án.

Az idősödő test gondozása

Az izmokkal, az ízületekkel és a csontokkal kapcsolatos problémák megelőzésének vagy lassításának egyik legjobb módja a mérsékelt testmozgás, amely segít fenntartani az erőnlétet, az egyensúlyt és a rugalmasságot.

Ha egyre több fájdalmat tapasztal testében, ha háta vagy válla jobban fáj egy hosszú nap végén, vagy ha osteoarthritisban szenved, nem kell egyszerűen elfogadnia a fájdalmat egy idősödéssel járó tényként. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást, ami gyakran a fájdalom egyik oka. Gyógyszerésze tájékoztathatja Önt arról, hogy milyen termékeket használhat a fájdalom kezelésére. Szintén adhat tanácsot a helyes diétával és testmozgással kapcsolatban, amelyek segítenek a fájdalom enyhítésében.

Ha az idősödés során tartós fájdalmat érez ízületeiben, izmaiban vagy a csontjaiban, akkor keresse fel orvosát, aki megvizsgálhatja Önt a fájdalom okának azonosítása érdekében és tanácsot adhat a fájdalom enyhítésével kapcsolatban, valamint szükség esetén erősebb gyógyszereket írhat fel. Mindig tájékoztassa kezelőorvosát a már szedett gyógyszerekről, beleértve a gyógyszertárban vásárolt készítményeket is.

Tudjon meg többet

Mozgásgyakorlatok a hátfájdalom enyhítésére

A mozgás a legjobb megoldás lehet a hátfájdalom enyhítésére. Íme néhány tipp az aktívabb életmódhoz.

Tudjon meg többet

Fájdalom típusok és kezelési lehetőségek

Fedezze fel, hogy mi a legjobb kezelési mód az Ön fájdalmára.

Tudjon meg többet

Test és testedzés

Tudjon meg többet a testedzés előnyeiről és arról, hogy a fittség fenntartása hogyan segíthet egészsége megőrzésében és a fájdalom enyhítésében.

* WHO | Fizikai aktivitás. 2016. WHO | Fizikai aktivitás. [ONLINE] Elérhető a következő címen: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Hozzáférve 2016. április 20., szerda, péntek].

Tudjon meg többet
A magas jövedelemmel rendelkező országokban a férfiak 26%-a és a nők 35%-a nem végez elég testmozgást A magas jövedelemmel rendelkező országokban a férfiak 26%-a és a nők 35%-a nem végez elég testmozgást